EkoReka – spoznavanje rek skozi igro

V Mengšu je že drugo leto zapored potekal dogodek EkoReka, ki je bil letos obogaten z različnimi dodatnimi aktivnostmi.

V dopoldanskem času smo pripravili številne aktivnosti – od ogleda vodnih organizmov do priprave okolju prijazne hrane, izmenjevalnice oblačil, ozaveščanja o problematiki toplogrednih plinov, pravljic in še številnih ustvarjalnih in športno-izobraževalno obarvanih aktivnosti. Mlade smo opozorili na sodobne težave rečnih voda in v ta namen izdelali poseben “ribji poligon”. Na njem so mladi spoznali glavne elemente reke – izlivni del, kanalizirano in pregrajeno strugo, naravno strugo, prodišče in izvirni del reke. Na vsakem delu so spoznali glavne organizme in procese ter tako skozi igro spoznali značilnosti divje in naravne reke. Dogodek smo povezali z Likovnim društvom Mengeš in njihovo razstavo Sprehod ob Pšati, kjer so predstavili živali in rastline reke Pšate.

Popoldan smo izvedli pogovorno okroglo mizo z gosti in govorili o vlogi žensk pri ohranjanju narave. Gostili smo ekologinje in biologe ter politika: Nevenko Lukić Rojšek – WWF Adria, Martino Zupan – GWP, Damijana Denaca – DOPPS, Tino Heferle – političarko in odvetnico, in župana Mengša Franca Jeriča. Čeprav smo temo odprli v duhu ugotavljanja, da je pomen uravnoteženosti spolov v vseh segmentih družbe zelo pomemben, pa je temeljno vodilo vsega delovanja skupna skrb za naravo in okolje. Zaključili smo, da prevladuje želja po izbiri na podlagi strokovnosti in ne spola. In prav v strokovnosti je spolna zastopanost enaka, na vodilnih položajih pa za zdaj še prevladujejo moški. Vendar pa so se govorci strinjali, da dejanske spremembe s svojim delom in vztrajnostjo dosežemo vsi. Po okrogli mizi, ki jo je vodil Damjan Habe (HD&H), je sledil pogovor s Polono Pengal, idejno voditeljico Zavoda REVIVO, ki je predstavila razlike med stanjem in upravljanjem voda v Sloveniji in svetu. Le s skrbjo za reke in njihovo življenje bomo lahko omilili podnebne spremembe, se zaščitili pred poplavami, sušo in našim zanamcem zagotovili zdravo in pestro naravno okolje. Kot zadnji govorec je Bor Mihelič povedano dopolnil s predstavitvijo močno pričakovanega filma Zgodba Save, ki smo si ga ogledali v večernih urah EkoReke. Slikovito nam je približal snemanje filma, veslanje in druženje ter težave, s katerimi so se soočili, ko so potovali od izvira reke Save pa vse do Hrvaške. Film je z aktualno tematiko poskrbel za vznemirjene. Domov smo odšli s sporočilom: To so naše reke, ne dopustimo, da jih osiromašimo zaradi kratkoročnih in praznih obljub.

Dogodek smo v okviru izobraževalnega projekta Tokovi prihodnosti organizirali Zavod REVIVO, HD&H in AIA – Mladinski center Mengeš. Pri obogatitvi programa pa so pristopila številna druga lokalna in z naravo povezana društva: DOPPS, Rod Skalnih taborov Domžale, ZaSavo, MZPP, Iniciativa 3h za Pšato, Civilna Iniciativa za Kamniško Bistrico, Gospodična Medična, Varuhinje rek in RD Bistrica Domžale.

Projekt sofinanciramo Republika Slovenija, Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj, Zavod REVIVO in AIA – Mladinski center Mengeš, izvaja pa se v okviru LAS Za mesto in vas.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja