Kulture sveta

V decembru je Zoran Furman v AIA – Mladinskem centru pripravil zanimivo predavanje, na katerem nam je predstavil nenavadne kulture, ki jih je spoznaval na svojih potovanjih po Aziji, Afriki ter Srednji in Južni Ameriki v zadnjih sedemnajstih letih.

»Na marsikaterem potovanju me je pot ponesla v oddaljene kraje in vasice, kjer ljudje še danes živijo po stoletja starih običajih in navadah, ki jih ločijo od ostalih ljudstev ali etničnih skupin v okolici. Razlikujejo se po zunanjem videzu, kot so oblačila, tattoji, okraski, ki jih nosijo na sebi ali z njimi okrasijo dele svojega telesa.

Zakaj so njihovi predniki začeli z nenavadnimi običaji pogosto niti sami ne vedo točno. V današnji, hitro spreminjajoči družbi in globalizaciji, te navade hitro izginjajo. Mlajše generacije jih ne ohranjajo več, ponekod se jih celo sramujejo.

Na primer vstavljanje velikih, glinenih diskov v spodnjo ustnico pri ljudstvu Mursi na jugu Etiopije ali nenavadni, leseni, okrogli okraski v nosnicah, kot jih lahko vidimo pri ženskah ljudstva Apatani, v Indijski zvezni državi Arunachal Prades. V Pakistanu, na severu zahodu, je ljudstvo Kalašev, ki se ima za potomce Aleksandra Velikega. Ženske so znane po zanimivem pokrivalu, ki spominja na krono. Da ne omenjam slovitih head huters ali lovcev na glave, ki sem jih srečal na otoku Borneo in tudi na skrajnem Severovzhodu Indijein imajo po telesu ali obrazu nenavadne tetovaže. Te so si zaslužili samo najpogumnejši vojščaki«.

To je samo nekaj od najbolj drugačnih ljudstev, katere smo spoznali na tokratnem tematskem potopisnem predavanju.

Besedilo: Zoran Furman v sodelovanju z AIA – Mladinskim centrom Mengeš

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja