ČUSTVA IN OBČUTENJA

Vsem nam se dogajajo, ali so se nam dogajala čustva.
Kaj potemtakem početi s svojimi čustvi?
So čustva nekaj dobrega?
Ali ravno obratno, so čustva nekaj slabega?

Če se naučimo obvladovati čustva, jih logično razložiti, le ta trajno preminejo, umrejo, izginejo. Spremenijo se v nekaj, kar je bolj trajnega, kar je bolj mirne narave, občutenja. Sledi preobrazba, iz gosenice v metulja; iz čustva v občutenje.

Hm, Kaj je sedaj čustvo? In kaj je občutenje?
Čustva so v bistvu popačena občutenja. Vsa čustva so večinoma kratkotrajne narave, in nekoč, slej ko prej, preminejo! Obstaja sicer tudi možnost, da čustva nikoli ne minejo. V tem primeru, vam to ni v čast. Ne minejo samo tista čustva, ki si jih z logiko nismo uspeli umiriti, razložiti. Kdo jih umirja in razloži? Prav Vi. Čustva obstajajo zgolj zato, da bi obstajal zapis nečesa, kar se je v preteklosti dogajalo, kar je bilo napačno formulirano, izraženo, nerazumljeno, prizadeto. Čustva nam tako kažejo pot, dajejo možnost, da jih lahko umirimo in dokončno razrešimo. Ko čustva razrešimo, puffff…, in že jih več ni. Čustva so v bistvu, Pavlov efekt, zvonček, cedenje slin ob obroku, ki ga nismo dobili. Čustva obstajajo zgolj in samo zato, da bi jih lahko naslovili in nekoč končno umirili. Čustva (čutenja) so naš nemir! Občutenja so naš mir! Ko govorimo o čustvih, vi ste čustvo (čutenje). Ko govorimo o občutenjih, vi ste ob čutenju. Niste čutenje. Slovenščina lepo razloži, da obstaja nekaj, kar je ob čutenju, Občutenje.

Čustva se dogajajo vsem nam, večinoma od 0 do 5 leta starosti. Zakaj? Ker takrat, še ni bilo razvitih človeških možganov. Niso še obstajali. Razvili so se šele pri cca. 5 letu starosti. Čustva potekajo na opičjih možganih (The Triune brain in Evolution1). Občutenja pa, na višjem nivoju možganov, na človeških možganih.
Na kratko; ko se vam dogajajo čustva, ste opice. Ko se vam dogajajo občutenja, ste ljudje. Vaš cilje v življenju je potovati. Zapustiti čustva in priti do občutenj! Kako potem to narediti? Z lahkoto. Pot vsakega človeka, je pot k samemu sebi.

Predavanje bo trajalo “predvidoma” eno uro. Če bo interes, lahko tudi dlje.
Predavanje bo sistemsko. Predstavil bom način razmišljanja, kako delujejo možgani in posledično terapija. Moj cilj je, da vas naučim, kako sami sebi pomagati in kako operirati s svojimi lastnimi čustvi.
Namenjeno je vsem, ki jih tematika zanima.

Predava: Gregor Težak.

Predavanje je brezplačno in bo potekalo preko Zoom aplikacije. Prijave na drustvo.aia@gmail.com (z imenom in priimkom). Po prijavi vam pošljemo Zoom povezavo.

The event is finished.

Date

Feb 09 2022
Expired!

Time

18:00 - 20:00
Kategorije

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja