KULTURE SVETA

Predavanje je pregled več kot 17 let potovanj čez Azijo, Afriko ter Srednjo in Južno Ameriko.

Na marsikaterem potovanju, me je pot ponesla v oddaljene kraje in vasice, kjer ljudje še dan danes živijo po stoletjih starih običajih in navdih, ki jih ločijo od ostalih sorodnih ljudstev ali etničnih skupin v okolici. Razlikujejo se po zunanjem videzu, ko so: oblačila, tattojih, okraskih, ki jih nosijo na sebi ali okrasijo dele telesa.
Zakaj so njihovi predniki začeli z za nas ne navadnimi običaji, pogosto niti sami ne vedo točno. V današnji, hitro spreminjajoči družbi in globalizaciji, te navade hitro izginjajo. Mlajše generacije jih ne ohranjajo več, po nekod se jih celo sramujejo.

Na primer dajanje velike glinene diske v spodnjo ustnico pri ljudstvu Mursi, na jugu Etiopije, ali nenavadne lesene okrogle okraske v nosnice, kot jih lahko vidimo pri ženskah ljudstva Apatani v Indijski zvezni državi Arunachal Pradesh… V Pakistanu na severu zahodu je ljudstvo Kalašev, ki se imajo za potomce Aleksandra Velikega, so ženske znane po zanimivem pokrivalu, ki spominja na krono. To je samo nekaj od najbolj drugačnih ljudstev, katere bomo spoznali na tokratnem tematskem potopisnem predavanju.

Predava popotnik Zoran Furman.

Predavanje je brezplačno in bo potekalo v živo v prostorih mladinskga centra in preko Zoom aplikacije.
Prijava na https://forms.office.com/r/gPk9bMzi9N

The event is finished.

Date

Dec 09 2022
Expired!

Time

17:00

Lokacija

AIA - Mladinski center Mengeš, Slovenska cesta 28
Mengeš

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja