EkoReka – od kopalk do kina ob Pšati

EkoReka je celodnevni dogodek, ki bo potekal v soboto, 18. 6. 2022, ponovno v Mengšu, ob reki Pšati in drevoredu, ki vodi do Hotela Harmonija, med 9. in 22. uro. Na dogodku bomo ozaveščali o lokalni vrstni pestrosti vodnih živalih in pomenu ohranjanja prosto tekočih in naravnih rek. Dogodek organiziramo Zavod REVIVO, HD&H in AIA – Mladinski center Mengeš.

Pridite spoznavat reko Pšato skozi oči raziskovalcev. Tako boste lahko iskali majhne skrite rečne živali iz reke Pšate, sestavljali puzzle, ustvarjali, poslušali zgodbe, si poslikali obraz, izmenjali oblačila, delili recepte in bili pri tem pozorni na količino uporabljene vode med kuho ter se udeležili še številnih drugih aktivnosti, ki jih pripravljamo, ob tem pa se zabavali in družili. 

Z nami bodo likovniki iz Likovnega društva Mengeš, ki vas vabijo, da se sprehodite skozi galerijo na prostem v okviru njihovega tradicionalnega projekta Sprehod ob Pšati in si ogledate njihove motive obrečnih in vodnih živali. Na dogodku bo na ogled tudi razstava z naslovom Iz spomina Kamniške Bistrice. Vsi mladi pa vabljeni, da se kot ribe preizkusite na popotovanju in dričanju do izvirnega dela rek, preko številnih ovir in rečnih preprek na slavnem ribjem poligonu. Kopalke in brisača so skoraj obvezne. 

V večernih urah vas vabimo, da se udeležite okrogle mize o delu in prizadevanjih žensk v boju za naravo, sledil bo kino na prostem, v katerem bomo predvajali najnovejši slovenski dokumentarni film z naslovom Zgodba Save idejnega vodje Roka Rozmana in režiserja Rožleta Bregarja. Filmu bo sledil pogovor o rekah in naraščajočih pritiskih nanje.

Kdo vse sodeluje?

Na dogodku bodo z nami sodelovali tudi Lokalna iniciativa 3h za Pšato, Društvo za opazovanje in preučevanje ptic, skupina Za Savo, Mladi za podnebno pravičnost, Rod skalnih taborov, Ribiška družina Bistrica-Domžale, Gimnastični klub Leon, LeeWay Collective in drugi. Hvala vsem za pomoč in sodelovanje. Več informacij najdete na Facebook strani projekta Tokovi prihodnosti.

Kam po EkoReki?

V ponedeljek, 27. 6. 2022, se nam ob 19. uri pridružite na otvoritvi razstave Iz spomina Kamniške Bistrice in reke Pšate, ki bo na ogled v AIA – Mladinskem centru Mengeš vse do četrtka, 14. 7. 2022, konec julija pa v Knjižnici Janeza Trdine Mengeš. Na otvoritvi bomo spregovorili o spremembah, ki so se zgodile in se še dogajajo na reki Pšati. Na dogodku nas bo s svojim petjem razvajala Aleksandra Matan.

Naložbo sofinancirajo Republika Slovenija, Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj, Zavod REVIVO in AIA – Mladinski center Mengeš. Projekt se izvaja v okviru LAS Za mesto in vas.

Besedilo: D. H., E. H., B. T., P. P.

Foto: Zavod REVIVO  

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja