Indonezija

6. aprila smo v AIA – Mladinskem centru Mengeš gostili Zorana Furmana, popotnika, potopisnega predavatelja in fotografa, ki nas vsak mesec razveseljuje s svojimi popotniškimi dogodivščinami in čudovitimi fotografijami.

»Kontrastno potovanje po Indoneziji pričnem v Singapurju. Mesto blišča, luči in novodobne arhitekture. Sledi otok Sumatra, kjer me očarajo orangutani in sloni, s katerimi se okopam v reki. Na glavnem otoku Java doživim sloviti tempelj Borobudur ter vulkana Bromo in Ijen. Vsem poznan otok Bali ima dva obraza. Od turističnega juga do avanturističnega severa.


Sledi treking na vulkan Rinjani, ki se vzpne več kot 3000 m visoko na Lomboku. Tu je še vožnja z ladjo do Floresa, kjer sem na poti opazoval komodoške varane, bolj poznane kot komodoške zmaje. Ko sem bil že malo naveličan turistične Indonezije, me povsem prevzame otok Sulavezi, točneje bogata kultura v pokrajini Tana Toraja. Tu domuje ljudstvo Toraja, ki ima stoletja dolgo tradicijo pokopov in poslavljanja od svojih mrtvih sorodnikov. Preden poletim nazaj v Singapur, se ustavim še na jugu otoka Borneo, kjer na reki poteka jutranja plavajoča tržnica. Potovanje zaključim v Singapurju.«  


Besedilo in foto: Zoran Furman

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja