Izzivi mladih in žensk na trgu dela

V okviru projekta Tokovi prihodnosti, ki ga izvajamo v okviru »LAS Za mesto in vas« in je sofinanciran s strani Evropskega sklada za regionalni razvoj, Zavoda REVIVO in AIA – Mladinskega centra Mengeš, smo 25. oktobra v AIA – Mladinskem centru Mengeš organizirali dogodek Izzivi mladih in žensk na trgu dela. Razdeljen je bil na dva dela: delavnica Spoznaj samega sebe in si povečaj zaposlitvene možnosti ter okrogla miza na temo Izzivi mladih in žensk pri zaposlovanju.

Interaktivno predavanje je vodila Andreja Glavač, ki nam je s pomočjo Persolog osebnostnega modela predstavila osnovne štiri skupine vedenjskih tipov. »Spoznavanje osebnostnih lastnosti je odličen korak k ozaveščanju prednosti, kar je seveda pomembno pri osebnem in poslovnem uspehu in v veliko pomoč, ko se odločamo o poklicni karieri ali ko iščemo področje svojih talentov«.

V drugem delu je sledila okrogla miza o tem, s kakšnimi izzivi se srečujejo ženske in mladi pri pri zaposlovanju in gradnji kariere. Sodelovale so: Andreja Glavač, univ. dipl. ekon., dr. Polona Pengal, univ. dipl. biol., Jožica Sambol, prof. biol. in kem., Laura Vuga, mag. bioteh., Maja Dacar, mag. prof. biol. in gosp. in Mateja Nose Marolt, univ. dipl. biol., Sabina Leben, Sindikat Mladi plus, Brina Jeretina, Mladi za podnebno pravičnost, moderatorka Tea Vuga, dipl.soc.del.

Na dogodku se nam je pridružil tudi podžupan Bogo Ropotar, ki je z nami podelil svoje izkušnje in mlade pozval, naj s problematiko, s katero se srečujejo, odločno in bolj široko obvestijo javnost.

Mladi in odrasle ženske predstavljamo šibkejše in večkrat neenako obravnavane družbene skupine. Manj žensk je na vodilnih položajih in večji delež na slabše plačanih delovnih mestih. Prevzemamo tudi več zaposlitev s krajšim delovnim časom. Kljub široki paleti služb, ki se nam ponujajo, se mladi na trgu dela redno spopadamo z različnimi izzivi, tudi s prisilnim prekarstvom. V dialogu smo uspeli prisluhniti več perspektivam, izkušnjam in spoznanjem. Naslovile smo tematike kot maskulinizacijo položajev pomoči, neenako obravnavo žensk v znanosti, izkoriščanje mladih pri zaposlovanju, spolne kvote, pogled mladih na družbene in okoljske probleme in družini prijazna podjetja.

Nekaj misli:

»Bodimo odprti in vključujoči, spoštujmo različnost in drug drugega ter te vrednote živimo, širimo naprej in pri nijh vztrajajmo.« Polona Pengal, Zavod Revivo

»Ženske delujemo v vseh segmentih naše družbe. Torej ni z nami nič “narobe“. Narobe pa je z družbo, ki misli, da je z nami nekaj “narobe“. Biti všečna in prilagodljiva, čedalje bolj konservativni družbi, nikakor ni v domeni današnje ženske. Na potezi, v smislu spreminjanja odnosa do današnje ženske, je torej družba.« Jožica Sambol, upokojena profesorica

»Drznemu pripada svet, tega sem se vedno držala. Kdor ne poskusi preseči ozkih meja njemu prvotno danega obzorja, kdor se nikoli ne spusti v globine življenja in nikoli ne zapusti zemlje, da bi v duhu zalebdel v višjih in čistejših sferah… ta je resda tudi živel, toda le kot sviloprejka v svojem kokonu.« Andreja Glavač, Cene Štupar – CILJ (po Alma M. Karlin)

Če si želite ogledati posnetek okrogle mize pa lepo vabljeni na naš Youtube kanalu: https://www.youtube.com/channel/UCaCp8lYS8zoPUrlYBrTE8AQ

Želimo si, da bi ta okrogla miza spodbudila podobna povezovanja. Ostanite konstruktivno kritični. Le skupaj, počasi, a vztrajno lahko sooblikujemo bolj ozaveščeno, vključujočo, podpirajočo in ozaveščeno družbo.

Tea Vuga in Blanka Tomšič

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja