Izzivi mladih in žensk v zeleni politiki

»Nismo lastniki Zemlje, smo le njeni skrbniki, dokler smo tukaj. Dobri skrbniki bomo lahko le, če bomo razumeli dolgoročne posledice svojih ravnanj, prevzeli odgovornost zanje in storili, kar je v naši moči za povrnitev naravnega ravnovesja na planetu« (Štoparski vodnik po varstvu okolja, 2023).

V ponedeljek, 23. januarja se je v AIA – Mladinskem centru Mengeš (s prenosom online) odvil dogodek z naslovom Izzivi mladih in žensk v zeleni politiki, ki je potekal v okviru projekta Tokovi prihodnosti (LAS Za mesto in vas). Dogodek se je pričel z interaktivnim predavanjem o umetnosti javnega nastopanja v ponedeljek, 23.1. ob 17.00. Predavanje je vodila radijska spikerka, profesorica slovenščine in univ. dipl. novinarka Mateja Feltrin Novljan. Na predavanju smo spoznali, kako v javnosti nastopati odločno, prepričljivo in sproščeno ter pritegniti pozornost poslušalcev. Odkrivali smo trike in skrivnosti dobrega nastopa, kako se pripraviti na nastop, kako si pomagati v primeru strahu in treme in kako pritegniti in obdržati pozornost publike.

Sledila je okrogla miza, kjer smo s sogovornicami debatirale o javni podobi politike, okoljskem aktivizmu, (eko)feminizmu, trajnostnosti, potencialu političnega okoljevarstva, izzivih in idejah v lokalni skupnosti. Po podatkih poročila o razliki med spoloma na svetu za leto 2022 se enakost med spoloma ne izboljšuje. Slovenija na področju političnega opolnomočenja dosega 79. mesto med 146. državami, vključenimi v raziskavo. Ženske se danes še vedno soočajo s stiskami, seksizmom in z neenako obravnavo na področju politike. Mladi so tisti, ki jih družba dojema kot nosilce sprememb, a so njihovi predlogi in klici pogosto neuslišani.

Svoje dragocene perspektive in izkušnje so podelile Monika Pekošak, poslanka v Državnem zboru in članica Gibanja svoboda, Mateja Feltrin Novljan, profesorica slovenščine, univ. dipl. novinarka, soustanoviteljica gibanja Mladih za podnebno pravičnost Ema Otavnik iz društva Ekologi brez meja in mag. Tina Štrukelj, podžupanja občine Mengeš in ambasadorka Evropskega podnebnega pakta.

Dogodek se je zaključil s pozitivno noto. Združevanje žensk, ki se borijo za spremembe na področju okoljevarstva, gradnja bolj inkluzivne politične klime ter sprožanje akcij na lokalnem območju so nove teme, ki nas krepijo z upanjem za boljši in bolj zeleni jutri za vse nas.

Besedilo: Tea Vuga
Foto: Brane Tomšič

VIR:
Petek, A., Šifkovič, S., Lamut, P., Ornik Brglez, A., Šuštaršič, Š. (2023). Štoparski vodnik po varstvu okolja. Pridobljeno 20. 1. 2023 s http://zagovorniki-okolja.si/stoparski-vodnik/

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja