Otvoritev prenovljenega Mladinca – AIA je zasijala v novih prostorih

22. maja je v AIA – Mladinskem centru Mengeš potekala slavnostna otvoritev Mladinskega centra in to prav na 15. obletnico našega delovanja. AIA simbolično pomeni otok obsijan soncem, ki je na ta dan še posebno sijalo na mladinski center.

V maju smo zaključili s projektom Upcycling prenove opreme Mladinca in prostor odprli za vse naše dejavnosti. Dve leti nazaj smo pričeli z Erasmusovim projektom ScaleUPcycling, skupaj s partnerji s Cipra, Bolgarije, Španije in Madžarske. Na spletu smo skupaj zgradili spletno stičišče, na katerem lahko najdete trajnostne vsebine in praktične napotke za upcycling (kreativno ponovno uporabo). Situacija pa nas je pripeljala do tega, da smo ta znanja preizkusili tudi v praksi.

Avgusta se je zgodila poplava. Takrat smo bili s prostovoljci na taboru in smo lahko le nemočno, preko spleta, spremljali kaj se dogaja v Mengšu. Preostali mladi prostovoljci, ki so bili v Mengšu, pa so se takoj samoorganizirali in pričeli s čiščenjem prostorov. Kasneje smo se pridružili tudi mi in mnogi prostovoljci iz cele Slovenije, ki so nam pomagali pri sanaciji. Sledilo je sušenje, saj je voda zalila glavni prostor v pritličju in potopila kletne prostore. Nato je Občina prenovila stene in tla. Med takratnimi prostovoljci je bila tudi arhitekta Nina Vidić, s katero smo se dogovorili za sodelovanje pri prostovoljskem projektu prenove opreme. Zbirali smo staro pohištvo in material, ki smo ga na vikend delavnicah, skupaj z mladimi, kretivno prenovili, tako v glavnem prostoru, kot v kleti, ki bo namenjena manjšim delavnicam, učni pomoči in svetovalnici. Projekt je trajal od januarja do maja in je v njem sodelovali 34 prostovoljcev in številki donatorji. Piko na i k obogatitvi prostora pa sta dali slikarka in ilustratorka Larisa Uranič Gorjan in vsestranska umetnica Sara Lah, ki sta na steni za odrom naslikali velikansko sliko barvitega metulja, ki smo jo simbolično odkrili v znak otvoritve in novih začetkov. V mladinskem centru pa si lahko ogledate tudi razstavo drugih del ilustratorke Larise.

Odprtja sta se udeležila tudi župan Bogo Ropotar in podžupanja Tina Štrukelj. Župan se je v čudovitem govoru spomnil začetkov mladinskega centra in mu izrazil svojo podporo. Ogledali smo si kratek film, od poplave do prenovljenega prostora. Program pa je z glasbenim nastopom popestrila tudi Aleksandra Matan, ob spremljavi kitarista Damijana Oblaka in prireditev zaključila s pesmijo Svet je tvoj.

Besedilo: Blanka Tomšič

Foto: Anže Lustek, Sanja Tomšič

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja