Tokovi prihodnosti – s pogledom v preteklost

Slovenske reke imajo danes povsem drugo podobo, kot so jo imele v preteklosti. Na njihov današnji izgled vplivata naše življenje ob rekah kot tudi dejavnost reke same. Za veliko sprememb smo krivi ljudje z različnimi posegi in idejo, da reke ukrotimo. Generacije pred nami pa so z rekami znale živeti, zato je bilo življenje ob rekah zelo drugačno od današnjega.

Ljudje smo vse bolj ozaveščeni o pomenu rek in tudi v Zavodu REVIVO si želimo obuditi miselnost, da so reke dragocen vir življenja. Nekateri se boste spomnili dogodka EkoReka v Mengšu, naravoslovnih delavnic, predstavitve vodomernih naprav FreeStation, filma Pšata – tok življenja itd. Letos načrtujemo nove aktivnosti s projektom »Tokovi prihodnosti«, kjer bomo moči združili Zavod REVIVO in AIA – Mladinski center Mengeš. V tem projektu želimo poleg drugih aktivnosti, o katerih vas bomo obveščali, predstaviti lokalne reke skozi zgodovino. Preslikati želimo čas izpred 200 let, dogodke v tistem času, kako so naši predniki živeli z rekami in kako danes z njimi živimo mi.

V Galeriji Domžale bomo v maju na Svetovni dan rib selivk (World Fish Migration Day) odprli prvo od osmih razstav s tematiko naših okoliških rek. Vabimo vas, da se vključite v pripravo razstave. Iščemo pomoč pri slikovnem materialu, torej da nam posredujete fotografije, ki so bile posnete ob lokalnih rekah in potokih. Dobrodošel je vsakršen slikovni prikaz, ki odslikava življenje, biotsko raznovrstnost, delo in dogodke ob rekah v preteklosti. Iščemo tudi spomine in družinske zgodbe ali prigode, povezane s temi rekami. Pa naj bo to brskanje po tolmunih za ribami, lovljenje rakov po strugah, padec s kolesa v reko ali prvi poljub. Material bomo hvaležno in smiselno vključili v razstavo, zato prosimo, da pripišete kdaj (vsaj letnica ali obdobje) in na kateri lokalni reki ali potoku je dogodek/zgodba/fotografija nastala. Pripišite tudi avtorja ali lastnika slikovnega gradiva, da ga bomo na razstavi lahko navedli. Vsako dodatno pojasnilo po vaši presoji je dobrodošlo. Razstavo z vašimi fotografijami si boste lahko ogledali v občinah Domžale, Trzin, Mengeš, Komenda in Vodice. O natančnih datumih in lokacijah pa vas še obvestimo preko spletne in Facebookove strani projekta.

Material in informacije zbiramo do petka, 15. aprila. V popoldanskem času lahko pustite gradivo v AIA – Mladinskem centru Mengeš na Slovenski cesti 28 ali v Knjižnici Mengeš, Slovenska cesta 30, oziroma nam ga (v elektronski ali fizični obliki) posredujete na eva.horvat@ozivimo.si ali z navadno pošto na naslov Zavod REVIVO, Staretova ulica 1, 1230 Dob. Ne pozabite pustiti tudi svojih kontaktnih podatkov, da vam bomo vaše originale, ob skrbnem ravnanju, po reprodukciji lahko vrnili.

Sodelujte pri skupnem spoznavanju naših rek.
Dodatne informacije dobite na številki 041 419 408 (Eva Horvat).

Več o projektu si lahko preberete na www.evreka.si
Naložbo sofinancirajo Republika Slovenija, Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj, Zavod REVIVO in AIA – Mladinski center Mengeš. Projekt se izvaja v okviru LAS Za mesto in vas.

Dodajamo primer fotografij iz let 1956 in 1936, s spletne strani www.kamra.si, sami pa smo si izmislili opis.

Besedilo: Eva Horvat, Polona Pengal

Foto: P. Gorenc, arhiv Knjižnjice Domžale

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja