ZGODBA O RABLJENIH OBLAČILIH – UGANI, KAJ SE DOGAJA V GANI

Nedavno sem si ogledala kratki dokumentarec z naslovom ”Okoljska katastrofa, ki jo spodbujajo rabljena oblačila in hitra moda”. Dokumentarni prispevek govori zgodbo o okoljskem in družbenem vplivu trga z rabljenimi kosi v tej zahodnoafriški državi.

Gana vsak teden prejme 15 milijonov kosov rabljenih oblačil, poslanih z Zahoda in iz Avstralije. Tja pripotujejo zavita v velike težke pakete, ki jih kupijo lokalni prodajalci, ki jih prodajajo od jutra do večera. Vse to se zgodi na Kantamanto tržnici, ki je ena največjih odprtih tržnic na svetu. Približno 40 % izdelkov je zavrženih zaradi slabe kakovosti. Ta naberejo v velike vreče in jih vsako zgodnje jutro odpeljejo na organizirana odlagališča. Nekatere ocene pravijo, da je teh oblačil okrog 160 ton dnevno. Ob monsunskem času lahko oblačila zaidejo tudi v reke, ki nato odpadke vodijo v ocean. Vse te plasti tekstilnih odpadkov se kopičijo na dnu oceanov in tako dušijo tamkajšnje vodne organizme in ogrožajo celotne ekosisteme. Oblačila, ki ne potonejo, plavajo v morju zavozlana skupaj v dolge proge. Te so lahko dolge med 2 do 9 metrov, široke pa tudi do enega metra. Zadenejo lahko plavalce in ribiče ter se zavežejo okrog motorja čolnov. Oblačila naplavi tudi na obalo, kjer se zapletejo v pesek tudi 5 metrov globoko. Kakovost oblačil se z leti slabša in tako več in več oblačil roma v odlagališča. Ta se kljub rednim sežigom, ki v nebo pošiljajo ogljične izpuste, večajo in množijo. Poštene regulacije odlagališč tam ni. Veliko oblačil danes vsebuje sintetiko in druge umetne materiale, ki pa potrebujejo več sto let, da se razgradijo v okolje. Zdi se, kot da v privilegiranem evropskem svetu ostajamo varno odmaknjeni od posledic hitre mode. Skoraj se zdi, da prelagamo težave in največji davek modne industrije – smeti – na druge ljudi, daleč stran.

Danes zato prispevek namenjam Gani, ganjena. Vplivajmo drug na drugega. Ceno škodljivih industrij plačujemo vsi, na dolgi rok pa žal najbolj trpi naša ljuba in edina Zemlja. Ne dvakrat, trikrat pomisli, preden kupiš nov kos oblačila, ki ga ne potrebuješ. Trikrat pomisli, preden tega kasneje tudi zavržeš. Lahko stara majica postane cunja za brisanje? Lahko stare kavbojke postanejo torbica? Lahko iz kosov oblačila morda spletem preprogo, predpražnik? Bodimo pozorni, skrbni, zavestni.

Besedilo: Tea Vuga

Več informacij lahko pridobite na:
Dead white man clothes. (b. d.). Pridobljeno 31. 5. 2022 s https://deadwhitemansclothes.org/
Dokumentarni prispevek:
ABC News In-depth. (2021). The Environmental Disaster that is Fuelled by Used Clothes and Fast Fashion | Foreign Correspondent [Video]. Pridobljeno 31. 5. 2022 s https://www.youtube.com/watch?v=bB3kuuBPVys&list=WL&index=2&t=315s

P. S. Z izmenjevalnico v AIA – Mladinskem centru Mengeš smo za to sezono zaključili meseca maja. Še zadnjič pred jesenjo pa bomo izmenjavali še enkrat – vabljeni na mini izmenjevalnico (podarjevalnico) oblačil na mengeški drevored, v sklopu dogodka EkoReka, 18. junija 2022.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja