Svet drugih dimenzij – Tina Žarki, ultra kolesarka

V AIA – Mladinskem centru Mengeš smo gostili ultra kolesarko in vsestransko športnico Tino Žarki. 47 letna Tina pa ni le športnica, je tudi mamica, ki se profesionalno ukvarja z rehabilitacijo po poškodbah, telovadbo in z masažo.

Nekoč Mengšanka, danes doma v Šenčurju, odkrito prizna, da se je njena športna pot, tista, ki jo je ponesla v višave, začela v Mengšu, s tekom na Mengeško kočo ter Rašico, kjer je bila vsak dan. Motivacija, disciplina, želja, doslednost in sanje so tiste lastnosti, ki so jo gnale naprej in naprej. Dekle, ki je osnovno šolo preplesala, rolala skozi najstniška leta, prepotovala svet, si je pri 30-ih letih kupila prve superge, pri 42-ih pa prvo cestno kolo. In tako se je v zelo kratkem času prelevila iz tekačice, ki je dvakrat pretekla ultramaraton 75 km, v ultra kolesarko in prvo ter edino žensko v Sloveniji, ki se je udeležila in prevozila kolesarsko dirko 1000.si okoli Slovenije in jo osvojila v zavidljivih 77h, skupno 1029 km in 14.500 višinskih metrov.

Človek si težko predstavlja kako velik izziv je to. Zanjo je bila to najbolj nora vzdržljivostna avantura v življenju. Pravila na dirki so bila jasna. Samo-oskrbno, kar pomeni, da za hrano, pijačo in obleko poskrbiš sam in brez kakršne koli pomoči prepeljati okoli Slovenije. S seboj imaš GPS števec, s katerim nadzirajo tvoje potovanje in kar nekaj skritih prostovoljcev, ki te opazujejo ali se držiš pravil ali ne. Seveda, če se jih ne, si diskvalificiran. Koliko vzdržljivosti, volje in pozitive moraš zbrati v takem izzivu, je verjetno težko predstavljivo. Psihično so te preizkušnje veliko bolj zahtevne kot fizično, tako pravi Tina. Kljub temu, da je uživala v vsakem trenutku, je hkrati morala biti zbrana, da ni zašla s poti ter da je jedla in pila dovolj za izziv pred seboj. Na kolesu uživa, tako kot uživa v gorah, na rolerjih in v tekaških supergah. Kot pravi je bistveno, da uživaš v tem, kar delaš, ker le tako lahko napreduješ.

Seveda pride do utrujenosti, vendar če je volja, je tudi moč. In greš naprej, trenutke slabosti pustiš za seboj. Odkrivati sebe in okolje, je zanjo najlepše. Ker šele, ko greš ven iz svoje konfortne cone, lahko ugotoviš, česa si sposoben.

Ob njeni zgodbi se zdi, da je res vse mogoče. Predvsem, da nikoli ni prepozno začeti z gibanjem, športom. Kot je povedala: »Sami smo odgovorni za tri stvari v našem življenju: zdravje, dobro počutje in gibanje.«

Besedilo: Tina Žarki v sodelovanju z AIA – Mladinskim centrom Mengeš

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja