MADEIRA – PORTUGALSKI BISER

V petek, 10. februarja, smo v AIA – Mladinskem centru Mengeš v družbi Tine Škorjanc odpotovali na Madeiro.

Zaradi milega podnebja, dobrih (nizkocenovnih) letalskih povezav in raznolikih naravnih lepot je zmeraj pravi čas za obisk Madeire. Ta portugalski biser se ponaša s številnimi pohodnimi potmi, med katerimi so mnoge speljane ob t.i. levadah, kanalih, po katerih iz vlažnejšega severa voda priteka na sušnejši jug. Hribovita in večno zelena pokrajina pa ne očara zgolj na pohodih, temveč tudi med senzacionalnimi vožnjami po otoku, saj so ceste speljane skozi številne tunele, mostove, viadukte.

Na potopisnem predavanju smo občudovali premnoge slapove, občutili mističnost gozda Fanal v megli, osvojili najvišji vrh otoka Pico Ruivo, obiskali najvišji klif v Evropi, Cabo Girao, in poskušali lokalno in nam po večini neznano sadje. Ali ste vedeli, da so anona, medlar in ananasbanana vrste sadja?

V Porto Monizu so nas fascinirali lavini bazenčki, v Sao Laurencu smo se sprehodili ob mogočnih klifih, pripešačili pa smo tudi do Nunske doline, kamor so se v preteklosti pred pirati zatekale nune. Za konec smo se v glavnem mestu Funchal prepustili prazničnemu vzdušju in Guinnessovemu rekorderju med novoletnimi ognjemeti.

Z veseljem ugotavljamo, da vse več obiskovalcev prisluhne predavanjem v živo, tisti iz bolj oddaljenih koncev Slovenije pa nam še zmeraj prisluhnejo preko platforme Zoom. Prijazno vabljeni tudi na potopisna predavanja, ki jih bomo organizirali v spomladanskem času – naši prostovoljci vam bodo približali čare Kolumbije, Nepala, Argentine, Čila in še katere dežele.

Besedilo in foto: Tina Škorjanc v sodelovanju z AIA – Mladinskim centrom Mengeš

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja