Zvočna kopel umirja in sprošča

V petek, 28. oktobra, sva imeli Mateja Kržin in Simona V. Perko v Mladinskem centru AIA predstavitev zvočne kopeli v teoriji in praksi. Zvočne kopeli sicer v Studiu Matlux izvajava redno vsak drugi petek.

Zvok je lahko neverjetno močan. Priljubljena pesem nas lahko dvigne iz slabega razpoloženja, violinski koncert privabi solze v oči, šum oceana nas lahko takoj popelje na naše najljubše počitniško mesto iz otroštva. Praksa in znanost potrjujeta, da je zvok lahko tudi terapevtski in da je zvočna terapija učinkovito orodje za krepitev uma, telesa in duše.

Zvočna kopel ima veliko pozitivnih učinkov na telo, saj blaži stres, pomaga pri lajšanju kroničnih glavobolov in migren, ustvarja nove, pozitivne vzorce mišljenja v našem umu, pozitivno vpliva na samopodobo in omogoča boljšo osredotočenost. Po zvočni kopeli lažje prevzamemo nove izzive ali naredimo pomembne premike v svojem življenju.

Zvočna kopel nam podeli tudi več energije, saj se telo takrat, ko je pod stresom, počuti utrujeno in izčrpano, zvočna terapija pa nahrani možgane s stimulativnimi zvoki, da sprostijo latentno energijo. Po zvočni kopeli se izboljšajo tudi odnosi z drugimi, saj je ravno preveč stresa eden glavnih vzrokov za razpad odnosov v družini, na delovnem mestu in povsod drugje, kjer komuniciramo z ljudmi.

Uporaba zvočnih frekvenc spodbudi tudi celično proizvodnjo dušikovega oksida, vazodilatatorja, ki odpira krvne žile, pomaga celicam, da so bolj učinkovite, in uravnava krvni tlak na celični ravni. Torej, vse, kar pomaga dušikovemu oksidu, bo pomagalo pri našem odzivu na zdravljenje, in vse, kar bo pomirilo naše razpoloženje, bo zmanjšalo vnetje, kar koristi tudi našemu zdravju.

Zvočna terapija je še posebej dobra za vse tiste, ki se prvič srečajo z energetskim delom in so morda celo nekoliko skeptični, ker je bolj oprijemljivo slišati in čutiti zvočno vibracijo, kot pa verjeti v nevidne energije. Pa še preprosto je, samo udobno se uležemo in uživamo!

Besedilo: Mateja Kržin v sodelovanju z AIA – Mladinskim centrom Mengeš

Foto: Brane Tomšič

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja